Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του νομού Έβρου, είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα πάνω στην θάλασσα. Αν και η περιοχή έχει πανάρχαια ιστορία, η πόλη είναι σύγχρονη και ουσιαστικά μπορούμε να πούμε οτι ιδρύθηκε το 1850 όταν μερικοί από τους ψαράδες δημιούργησαν έναν μικρό οικισμό στη θέση της σημερινής Αλεξανδρούπολης.

Η πόλη χάρις στην θέση της, αφού αποτελούσε το σταυροδρόμι μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης αλλά και έξοδο προς την θάλασσα της Βουλγαρίας και Ρωσίας έγινε το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου.

πολιτιστική και κοινωνική ζωή της ήταν πλούσια, το εμπόριο πρόσφερε στους κατοίκους κύρος και οικονομική άνεση και το πνευματικό επίπεδο ήταν υψηλό. Όλα αυτά καταστράφηκαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

ι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους και τη γη που είχαν γεννηθεί στο έλεος των εισβολέων. Ευτυχώς με τις συνθήκες που υπογράφηκαν μετά το τέλος του πολέμου (συνθήκη Νεϊγύ, συνθήκη Σεβρών), η Δυτική Θράκη επιστράφηκε στην Ελλάδα και άρχισε η προσπάθεια για επανάκτηση της χαμένης αίγλης.
ήμερα η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη πόλη, νοικοκυρεμένη, με μοντέρνα ρυμοτομία, νεόκτιστα κτίρια, ζωντάνια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο Φάρος της που κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία ''Φάρων και Φανών'' και άρχισε να λειτουργεί την 1 Ιουνίου 1880. Λειτουργεί με ρεύμα και σε περίπτωση διακοπής με ασετυλίνη. Πρόκειται, δε, για έναν από τους ψηλότερους φάρους της Ελλάδας με 27 μέτρα ύψος και τόξο ορατότητας 23 μίλια.

νάμεσα στα κτίρια της πόλης που δίνουν τον τόνο της πρωτεύουσας και σημαντικότερου κέντρου του νομού είναι το Δικαστικό Μέγαρο, η Νομαρχία, η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία που αποτελεί το αρχαιότερο ίδρυμα της Θράκης αφού λειτουργεί από το 1875.

λειτουργία της Συλλογής των αρχαιοφίλων, του Εκκλησιαστικού Μουσείου, του Μουσείου Χλωρίδας και Πανίδας, του Λαογραφικού Μουσείου προσελκύει πολλούς τουρίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου.

παραλιακός δρόμος της πόλης, αποτελεί την αγαπημένη βόλτα τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ένας μεγάλος αριθμός κέντρων (εστιατόρια, ουζερί, ταβέρνες, μπάρ) προσκαλεί τους περιπατητές να κάνουν μια στάση και να δοκιμάσουν τα θαυμάσια εδέσματα που προσφέρονται. Επίσης το τουριστικό περίπτερο μέσα στο πάρκο Εγνατία που μοιάζει να αναδύεται από μια λίμνη γεμάτη χήνες, πάπιες και ψάρια αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

ία από τις εκδρομές σε κοντινή από την Αλεξανδρούπολη απόσταση είναι να επισκεφθείτε την πόλη των Φερών με την ξακουστή εκκλησία της Παναγίας Κοσμοσώτειρας. Επίσης ανατολικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται οι παραλίες του νοτίου τμήματος του νομού, όπως η Μάκρη και η Αγία Παρασκευή-Μεσημβρία.