το σταυροδρόμι των θαλάσσιων και χερσαίων δρόμων της Ανατολής με τη Δύση και εκεί όπου οι τελευταίες ράχες της Ροδόπης ανταμώνουν τον ποταμό των συνόρων Έβρο και το Θρακικό Πέλαγος με την αγέρωχη Σαμοθράκη, η φύση αιώνες τώρα δημιουργεί οικοσυστήματα μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας. Παραλιακές ζώνες, υγρότοποι, ποτάμια και ρυάκια, δασωμένα βουνά, λιβάδια και πεδιάδες συνυπάρχουν σε μια μοναδική σύνθεση της πληθωρικής φύσης.

Η εντυπωσιακή βιοποικιλότητα σ'αυτή την ελληνική γωνιά, μοναδική στην Ευρώπη, οφείλεται στη γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, το ανάγλυφο της περιοχής και τις ήπιες ανθρωπογενείς επιδράσεις.

Aπό τη Σαμοθράκη με τη ψηλότερη βουνοκορφή Φεγγάρι (1641 μ.) και τα παράλια του Έβρου μέχρι τα βόρεια όρια του νομού, συναντά κανείς όλα σχεδόν τα είδη της ευρωπαϊκής βλάστησης, από τα ψυχρόβια δάση μέχρι τη μεσογειακή μακία. Μερικά από αυτά τα είδη είναι πολύ σπάνια, όπως ο θάμνος Εriolobus trilobatus και η ιτιά Salix xanthicola ενώ η εξάπλωση κάποιων άλλων ειδών περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον Έβρο, όπως η Μινουάρτια (Minuartia greuteriana).
τα εκτεταμένα δάση του Έβρου και στα φαράγγια, στις ρεματιές και στις κοιλάδες, στους υγρότοπους, στα μεγάλα ή μικρά ποτάμια που διασχίζουν το νομό βρίσκουν ακόμα καταφύγιο πολλά είδη της άγριας πανίδας μοναδικά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη όπως ο λύκος, το τσακάλι, η αγριόγατα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, η βίδρα και σε τυχαίες εμφανίσεις στα ορεινά του νομού η καφετιά αρκούδα.
ποκορύφωμα της δημιουργικής αυτής σύνθεσης είναι το Δάσος Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, βιότοποι παγκοσμίως γνωστοί για την ορνιθολογική και οικολογική τους αξία. Και οι δύο βιότοποι προστατεύονται από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία.
ποταμός Έβρος με συνολικό μήκος 530 χλμ., από τα οποία τα 204 ανήκουν σε ελληνικό έδαφος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Βαλκανικής χερσονήσου. Πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα, το αρχαίο Σκόμιο, κοντά στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ρέοντας νοτιοανατολικά εισέρχεται στην Ελλάδα και αποτελεί το φυσικό σύνορό της με τη Βουλγαρία και με την Τουρκία. Εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος δημιουργώντας στις ακτές το ομώνυμο δέλτα. Άρδας, Ερυθροπόταμος, Διαβολόρεμα, Καμηλοπόταμος, Μεγάλο Ρέμα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Έβρου στο ελληνικό τμήμα του.

ξίζει επίσης να επισκεφθείτε στο νομό Έβρου:
  • Την περιοχή Πόταμου-Σπηλιάς Αγ. Θεοδώρων και το φαράγγι του Άβαντα.
  • Τη διαδρομή Αλεξανδρούπολης-Κίρκης-Συκορράχης.
  • Το ποτάμι του Άρδα στο βόρειο Έβρο.
  • Τον Ερυθροπόταμο στο Μικρό Δέρειο και τη διαδρομή Μάνδρας-Μ.Δερείου-Καλλιθέας-Λεπτοκαρυάς-Αισύμης-Αλεξανδρούπολης.
  • Τη διαδρομή Λουτρού-Πεσσάνης-Δαδιάς.
  • Τα παραποτάμια χωριά του Έβρου, όπου έχουν απομείνει σημαντικά τμήματα υδροχαρούς βλάστησης.