τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, πάνω από το γραφικό λιμανάκι του Πλάτανου και σε υψόμετρο 48 μ. από τη θάλασσα ανοίγεται το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου, όπως ονομάζεται από τους ντόπιους. Στην είσοδό του διαμορφώνεται ένα πλάτωμα, απ' όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλης της παράλιας γραμμής της Αλεξανδρούπολης, των βουνών του Ισμάρου και ιδίως της Σαμοθράκης, που απέχει από το σημείο 25 περίπου μίλια. Μπροστά στην είσοδο βρίσκονται μεγάλοι φυσικοί ογκόλιθοι, που η λαϊκή φαντασία έχει συνδέσει με τους βράχους που πέταξε ο Kύκλωπας Πολύφημος στο καράβι του Οδυσσέα.

ο σπήλαιο διαθέτει δύο ευρύχωρους θαλάμους, με ενδιαφέρον σταλακτικό διάκοσμο, και έναν τρίτο σε δεύτερο όροφο. Πρόσβαση προς τον άνω όροφο υπάρχει από μια στενή τρύπα στο δεξιό τοίχο της εισόδου, πάνω από μια λαξευτή κόγχη, που δείχνει χριστιανική λατρεία στο χώρο της σπηλιάς. Εξερεύνηση από τη Σπηλαιολογική Εταιρεία στα 1970 διαπίστωσε πως ο θάλαμος του επάνω ορόφου έχει χωμάτινο δάπεδο ικανού πάχους, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί στη χρήση του κατά την αρχαιότητα. Δυστυχώς, προς το παρόν, ο απλός περιηγητής δεν έχει δυνατότητα επίσκεψης στον όροφο αυτό.

αι στους ισόγειους θαλάμους διαπιστώθηκαν αρχαιολογικά ίχνη από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, που σχετίζονται με τον νεολιθικό οικισμό και τον οικισμό των κλασικών-ρωμαϊκών χρόνων στην τούμπα, πάνω από τη σπηλιά. Μάλιστα μικρή αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1992 αποκάλυψε ένα ασβεστότοιχο της Βυζαντινής εποχής. Τεχνητά λαξεύματα βρίσκονται στη γύρω περιοχή της σπηλιάς και πιθανότατα αφορούν κατασκευές για την εξυπηρέτηση της λατρείας που τελούνταν στο εσωτερικό της.