ίναι ένα από τα πιο ονομαστά και πιο γραφικά εξωκλήσια της Σαμοθράκης, των οποίων ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος στο νησί. Βρίσκεται 21 χλμ. ΝΑ της Καμαριώτισσας, πάνω σε ένα πέτρινο ύψωμα που επιβλέπει την περίφημη παραλία της Παχιάς Άμμου.

ομώνυμη εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή και η ιστορία της χάνεται στο βάθος του χρόνου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση κάτω στον όρμο της Παχιάς Άμμου, την εποχή της Εικονομαχίας, βρήκαν Σαμοθρακίτες βοσκοί την εικόνα της Παναγίας και την τοποθέτησαν προσωρινά σε μικρή σπηλιά κοντά στην παραλία. Την άλλη μέρα η εικόνα έλειπε.
στερα από καιρό μερικά βοσκόπουλα την ανακάλυψαν στην κορφή του βράχου, εκεί που τώρα είναι η εκκλησία της. Την ξανάφεραν και πάλι στην παραλιακή σπηλιά μα ξανά η εικόνα έγινε άφαντη για να ξαναβρεθεί στην κορφή του βράχου. Κατάλαβαν τότε οτι εκεί έπρεπε να χτίσουν το ναό της.

σκαψαν λοιπόν στο βράχο πάνω από πενήντα σκαλοπάτια, ανέβασαν τα απαραίτητα υλικά, έχτισαν την εκκλησία και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα της Παναγίας, που της έδωσαν την ονομασία της περιοχής: Παναγία η Κρεμιώτισσα.