Ορεστιάδα βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του Έβρου και απέχει 995 χλμ. από την Αθήνα και 115 από την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη μόλις 75 ετών. Βέβαια από τα αρχαία χρόνια υπήρχε στο σημείο αυτό μικρός οικισμός που φέρεται να ιδρύθηκε από τον γιο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, Ορέστη.
στόσο η σημερινή Ορεστιάδα όνειρο και μεγαλόπνοο σχέδιο του αρχιτέκτονα Σπύρου Δάσιου θεμελιώθηκε το 1923. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της, συγκαταλέγονται η μεγάλη και απλόχωρη πλατεία στο κέντρο και το Λαογραφικό Μουσείο.

H Ορεστιάδα φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό ρόλο στην περιοχή καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων.
τσι αφενός η πολιτιστική της κίνηση είναι αξιόλογη καθώς οι Δημοτικές αρχές έχουν φροντίσει για την ίδρυση και λειτουργία Πνευματικού Κέντρου, Φιλαρμονικής και Χορωδίας καθώς και παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων, αφετέρου η λειτουργία του εργοστασίου ζαχάρεως έξω από την πόλη σε συνδυασμό με τα διαλογητήρια σπαραγγιών και πατάτας και την ύπαρξη κτηνοτροφικού κεφαλαίου δίνουν εμπορική πνοή στην πόλη και ολόκληρη την περιοχή που βρίσκονται σε τόσο νευραλγική θέση.

ια ενδιαφέρουσα εκδρομή που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης της Ορεστιάδας είναι να πάει ως την Νέα Βύσσα, μια μικρή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία. Από εδώ καταγόταν ο Γεώργιος Παπάς, αρχηγός του επαναστατικού σώματος στη Μολδοβλαχία.