δρύθηκε το 1980 από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Ρούσσα ο οποίος έκτισε και τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Μονής πάνω σε ιδιόκτητο χώρο της Μητρόπολης στην περιοχή Μάκρης-Δικέλων.

Το 1983 στελεχώθηκε από γυναικεία αδελφότητα υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιμ. Πολυκάρπου Μαντζάρογλου.
ήρε την επωνυμία "Παναγία του Έβρου" επειδή τότε δεν λειτουργούσε κανένα μοναστήρι στο Νομό μας. Δημιούργησε ευνοϊκό κλίμα έναντι του μοναχισμού στους κατοίκους της περιοχής μας, λόγω της ευπροσηγορίας των γυναικών μοναχών του αλλά και της πνευματικότητας και του μορφωτικού επιπέδου τους.

Η μονή επεξέτεινε τις πρώτες εγκαταστάσεις της με τη δημιουργία νέων κελιών, τραπεζαρίας, βιβλιοθήκης, εργαστηριακών χώρων, κλπ. Tα κύρια διακονήματα της μονής είναι η κηροπλαστική, η αγιογραφία, το εκκλησιαστικό κέντημα και το ιεροραφείο.
μονή ανέπτυξε αξιόλογη επικοινωνία με μοναστήρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας καθώς και ένα της Συρίας.

Αντιπροσωπευτικά μοναχές από τα ως άνω ορθόδοξα μοναστήρια φιλοξενούνται στην "Παναγία του Έβρου" και διδάσκονται τα διακονήματα ένα εξάμηνο.

Στη συνέχεια γυρίζουν στις πατρίδες τους όπου μεταλαμπαδεύουν εκεί τα κύρια αυτά μοναχικά έργα που είναι απαραίτητα για τη συνέχεια της παραδόσεως του ορθόδοξου ανατολικού μοναχισμού αλλά και την βιοτική συντήρηση των εκεί ομόδοξων μοναστικών αδελφοτήτων.

O επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στην έκθεση της Μονής δείγματα αυτών των εργασιών καθώς και την αγιογράφηση του Καθολικού της Μονής και των παρεκκλησίων του
ήμερα ηγουμένη είναι η γερόντισσα Μακρίνα και η αδελφότητα αριθμεί 45 μοναχές. Η πανήγυρις της Μονής τελείται στα 9μερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου. Το τηλέφωνο της Μονής είναι