ο μοναστήρι της Δαδιάς βρίσκεται ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους καταπράσινους από πεύκα, σκίνα, κουμαριές και φουντουκιές. Η περιοχή του είχε κατοικηθεί ήδη από την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύει ένα μαρμάρινο ανάγλυφο του Θράκα Ιππέα, που παλιότερα ήταν εντοιχισμένο στην πύλη του ξενώνα του μοναστηριού.

Το παλιό καθολικό της μονής είχε ανεγερθεί στα 1842 αλλά το 1912 ανατινάχτηκε και παρέμεινε μόνο ο νάρθηκας, ο οποίος διαμορφώθηκε σε μικρό εξωκλήσι.

αινούργια εκκλησία, σε ρυθμό Βασιλικής και στο όνομα των Γενεθλίων της Θεοτόκου, καθώς και νέος ξενώνας χτίστηκε κατά την περίοδο της Κατοχής. Από τις πιο ενδιαφέρουσες σωζόμενες εικόνες είναι μια του Αγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου, που φέρει την επιγραφή: "Δια συνδρομής και δαπάνης του κυρίου Χαλήλ Αγά από Καρατζά Χαλήλ κιοϊ έτος 1858". Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σπάνιο αφιέρωμα μουσουλμάνου σε χριστιανικό ναό. Σύμφωνα με την παράδοση ο αφιερωτής ήταν ληστής και από τα κλοπιμαία κατέβαλε τα έξοδα για την κατασκευή της.

Ανήκει στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου. Εγκαταληφθείσα παλαιότερα τελεί υπό ανασυγκρότηση υπό του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Νικηφόρου Αρχαγγελίδη.

Το τηλεφωνο της Μονής είναι